Solen lige nu

Seneste SOHO billede:
Solen lige nu fra SOHO

Nyhedsbrev
RSS Feeds

RSS Feeds

Online Brugere

Vi har 25 gæster online
Banner
Ny måde at måle universets udvidelse på
Skrevet af Henrik Rosenørn
Tirsdag, 20. marts 2012 22:09
Udskriv
Astronomi - Kosmologi

I 1972 forudsagde en ung astronom Rashid Sunyaev at galakse-hobe efterlader et aftryk i den kosmiske mikrobølge-baggrundsstråling, når de bevæger sig gennem rummet. Det er først nu blevet muligt at eftervise - og  er blevet bekræftet!

Effekten som er blevet kendt som den "kinematiske Sunyaev-Zel'dovich  effekt" (kSZ), går ud på at kosmisk baggrundsstråling der passerer gennem en galaksehob der bevæger sig mod os vil synes at være lidt varmere, mens det vil synes koldere efter at have passeret gennem en galaksehob der bevæger sig væk fra os.

Grunden er at en lille smule af mikrobølgebaggrundsstrålingen vil blive påvirket af de frie elektroner i de varme - og dermed ioniserede - gasser i galaksehobene

Nu 40år efter er det lykkedes en anden ung astronom David Spergel at dokumentere kSZ-effekten i kombinerede data  fra Atacama Cosmology Telescope (ACT) og Sloan Digital Sky Survey (SDSS-III).


For ACT's kortlægning af baggrunds-strålingen viste ganske små variationer, og ved at sammenligne dem med SDSS-III's kortlægning af galakse-hobene, har Spergel altså kunnet dokumentere sammenhængen.

Kilder:
Princeton University
Sloane Digital Sky Survey's hjemmeside

 

:confused::cool::cry::laugh::lol::normal::blush::rolleyes::sad::shocked::sick::sleeping::smile::surprised::tongue::unsure::whistle::wink:

1000 Characters left

Antispam
Refresh image Case sensitive