Et hold måneforskere har genfundet den franskbyggede reflektor fra den russiske Lhunokod1 Månerover
Ved hjælp af det væld af nye højopløsningsbilleder MRO sonden sender tilbage til Jorden, er det lykkedes at genfinde reflektoren på Lhunokod1 roveren fra Luna17 missionen i 1970.
Reflektorer som denne og NASAs apollomissioner bruges den dag idag til at måle den præcise afstand til Månen, ved at sende en laserstråle op til dem og tage tid på hvor lang tid der går før lyset kommer tilbage. Det fungerer som en slags optisk radar, der giver en afstandsbestemmelse med centimeters nøjagtighed, der dermed kan være med til at bestemme Månen lille flydende kerne.
Ingen har set reflektoren siden 1971 og sammen med de 3 reflektorer fra Apollo 11, 14 og 15 som står lidt tættere sammen, vil Lunokhod reflektoren kunne øge præcisionen af dataene væsentligt og give et langt bedre 3D billede af Månens præcesion
En russisk Lunokhod rover |
Lunokhod roverne var en helt anden støbning end dagens små Mars rovere. De var 2,3meter lange og 1,5meter høje.
På grund af den tættere afstand til Jorden kunne de fjernstyres direkte med få sekunders forsinkelse og med det mere sollys der er her tættere på Solen, havde de energi til at køre betydeligt hurtigere end Mars roverne.
LÆS MERE hos NASA