Print
Category: Solsystemet
Den unge stjerne TW Hydrae's begyndende planetsystem, fotograferet af ALMA
I solsystemet er de indre planeter faste, mens de ydre planeter mest består af brint- og carbon-forbindelser. Og mellem de 2 indre/ydre zoner, er der et stort relativt tomrum mellem den indre asteroidebælte og Jupiter, astronomer har døbt "the big gap", som man hidtil har ment skyldes at Jupiter med sin enorme masse, har støvsuget området.

Men nye analyser og sammenligninger med nærbilleder af stjernedannelser, som er blevet mulige det sidste årti, viser at planetdannelser næsten altid er opdelt i ringe. De Japanske forskere har vist at hvis vores tidlige solsystem var opdelt på samme måde, kan det forklare hullet og forskellene mellem det ydre og indre solsystem.
I særdeleshed viser deres analyser og modeller også, at et sådan hul ikke vil være en perfekt barriere for de lettere stoffer, som der også vil være en del af i den indre del af solsystemet. Så Jupiter har måske ikke haft helt så stor rolle i udformningen af Solsystemet og det er et godt tegn; For så er Solsystemets opbygning en forholdsvis generisk model for planetdannelser skriver Tokyo Institute of Technology.