Kosmologi

Det er lykkedes at fotografere den hidtil tidligste galakse, med en kombination af billeder fra Hubble og Spitzer rumteleskoperne. Galaksen som er døbt Y1 i galaksehoben Abell2744 (=Abell2744-Y1) menes at være 650mio. år efter Big Bang. Den er kun 1/10 så stor som mælkevejen, men producerer 20x så mange stjerner.

Kilde: arXiv

Efter Big Bang kom "den mørke periode" indtil de første store stjerner varmede universets støv og gasser op, og der blev lys. Men store stjerner lever kun kort indtil  de falder sammen i sorte huller. Nu har israelske forskere fundet at de først kom til senere end man hidtil har troet, og at "opvarmningsperioden" dermed også først kom 400 millioner år efter Big Bang

Kilde: Tel Aviv Uiversity

Støv - dvs tungere grundstoffer - stammer mest fra stjerner og supernovaer, men der var også en del støv tilstede i det tidlige univers. Men en ny undersøgelse af støvmængden i tidlige galakser, viser at der var langt mindre end man tidlige troede. Faktisk viser analyser af spektret fra galaksen I Zw 18, at der kun var 1/100 så meget som man forventede!

Kilde:  Swinburne University of Technology

Studer af alkohol-molekyler i en galakse 7,5 mia lysår herfra, bekræfter at masseforholdet mellem elektroner og protoner ikke har ændret sig i den seneste halvdel ef universets historie.

Kilde: Foundation for Fundamental Research on Matter (NL)

Et nyt studie af jerns fordeling i Perseus galaksehoben, støtter teorien om et voldsomt starburst for over 10 mia. år siden, spredte store mængder tungere grundstoffer i hele universet.