Marssonder

Mars rovers selvportræt
Mars roveren Perseverance som landede på Mars 18 feb, er ved at forberede sig på en prøvetur med dens Inginuity drone skriver NASA. Umiddelbart er dronen mest en teknologi-test, men den vil kunne gøre god nytte ved at fungere som "spejder" for roveren.

InSight's seismograf på Mars
InSight landeren som landede på Mars i 2018, har nu i mere end et år målt seismisk og atmosfærisk aktivitet på Mars.
Det har ikke skabt sentationelle overskrifter og dermed opmærksomhed, men den har ikke desto mindre gjort nogle bemærkelsesværdige fund, som Cornell University derfor opsamler i artiklen 'InSight detects gravity waves, low rumbles and devilish dust '
Rumlen Seismografen har de 2 år registreret en regelmæssig rumlen i Mars's undergrund på ca 10Hz, som kommer fra trykudligninger i Mars's indre.
Trykbølger i Mars's tynde atmosfære, skaber "revler" i de lette skyer på Mars, på samme måde som på Jorden, når Solen går ned.
Støvdjævle. Bemærkelsesværdigt nok har InSigth ikke set en eneste støvdjævel i de 2år på Mars. Men den kan faktisk høre dem, når de skaber små rystelser i overfladen.
Astronauter i dvale-kapsler som ESA forestiller sig dem
I Science Fiction film sover besætningen ofte under længere rejser. Det lyder som noget langt ude i fremtiden, men ESA er ved at undersøge mulighederne og fordelene ved at lægge passagerer i dvale under rejsen; Det giver ikke mening for Månemissioner, men bare en rejse til Mars på 180dage, vil kræve store mængder forsyninger.

Og ideen er ikke så urealistisk; Hospitaler har i årtier brugt nedkøling (hypothermia) af livstruede patienter med livstruende skader, for at "vinde tid" til behandling. Og desuden skriver ESA at der er studier som gøre det realistisk at tro på dvaleteknologien indenfor de næste 20år;
"hvis vi kan reducere astronauternes metabolisme på 75% - på samme måde som store pattedyr såsom bjørne - kan vi fp store masse- og omkostningsreduktioner, som gør langtid rummisioner mere realistiske" siger ESA's SciSpacE teamleder Jennifer Ngo-Anh ifølge ESA.

I forbindelse med forundersøgelsen, nævner ESA nogle fordele og ulemper ved dvale på rumrejser:
Vægt: Deres designstudier viser at man vil kunne reducere rumfartøjets vægt med 1/3 og halvere volumen!
Muskeltab: Dyr der går i dvale mister i modsætning til astronauter i vægtløs tilstand, ikke muskelmasse under dvalen.
Opvågning: Til gengæld skal man regne med 3 uger før man er ovenpå igen, efter opvågning.
ESA kommende Europæiske Mars-rover Rosalind Franklin rover, har fået monteret alle instrumenter og er nu klar til at blive testet i et simuleret Mars-miljø i Frankrig. Det er en langt mere ambitiøs rover end den tidligere 'Beagle' som styrtede ned på Mars i 2003. Rosalind Franklin's instrumenter omfatter:
Navigationskamera
Højopløsnings-kamera som også kan nærstudere klipper der bores
Et langt bor monteret på en arm
Radar der kan se ned i jorden under den
Spektroskop som kan analysere indholdet af klipper ol.
Rosalind Franklin skal opsendes i juli-august 2020 og lande på Oxia Planum sletten i 2021. Sletten menes at være en gammel havbund skriverESA
Curiosity roveren fotograferet af HrRISE på “Woodland Bay”  i Gale krateret på Mars
Curiosity Mars roveren som i øjeblikket befinder sig for foden af det centrale bjerg i Gale krateret kaldet Mount Sharp, er her fotograferet af HiRISE kameraet på MRO sonden i kredsløb om Mars.

HiRISE har endda været så heldig at fange en refleks fra Solen på overfladen af Curiosity på billecdet fra d. 31 maj, så sonden er ekstra tydelig på billedet. Ser man nærmere efter er der 2 klare punkter på roveren; Det andet er mest sandsynligt en refleks fra dens navigationsmast, men kan også være fra dens udstrakte bore-arm; Det kan teamet bag billedet ikke entydigt afgøre skriver Arizona State University som driver HiRISE kameraet