Tidligere på året offentliggjorde to forskere en overraskende opdagelse: Det meste af det vi har betragtet som intergalaktisk kosmisk stråling, er i virkeligheden atomkerner der er accelereret op i Mælkevejen!

Kosmiske stråling er en af de farligste strålingsformer i rummet: Det er protoner (kernepartikler  med positiv ladning) der er accelereret op til nær lysets hastighed. De stammer fra det intergalaktiske rum og kommer ind i mælkevejem hvor galaksens magnetfelt kan accelere dem op pga. deres elektriske ladning.

Men en ny undersøgelse af den kosmiske stråling der rammer Jordens atmosfære, har vist at den mest energi-rige kosmiske stråling faktisk er hele atom-kerner. Det er især overraskende fordi en hel atom-kerne har en større masse end et enkelt proton og dermed ikke burde kunne blive accelereret op til de samme hastigheder som de lettere protoner.

Den kosmiske stråling antages at komme fra alle mulige galakser, hvor supernovaer oa. sender byger af protoner ud i alle retninger med meget høje hastigheder, så de bliver smidt helt ud af galaksen og blander sig med den tilsvarende stråling fra andre galaksers stjerner. De rammer naturligvis også ind i galakser, hvor de acceleres yderligere op når de fanges af galaksernes magnetfelt. ungeste

Men forskerne fra Tokyo universitet har kommet op med en løsning på dette tilsyneladende paradoks; At de tungeste partikler er de hurtigste. Grunden er mener de, at kernerne stammer fra samme kilde som protonerne - nemlig supernovaerne. Men fordi de er tungere, forlader de ikke galaksen, men fanges i magnetfeltet, hvor de kan cirkle rundt et par gange, så feltet virker som en accelerator der kan give dem den observerede energi, i løbet af flere ture rundt langs de galaktiske magnetfelt-linier

Forskerne fra UCLA og Tokyo Universitet brugte verdens største kosmiske-stråler observatorium - Auger observatoriet i Argentina. Opdagelsen er offentliggjort i Physical Review Letters.


Kilde: UCLA
SE OGSÅ Auger Observatoriets hjemmeside