Japansk neutrino-detektor

Det er lykkedes at observere hvordan en neutral muon neutrino er blevet forvandlet til en negativ electron-neutrino, ved at skyde en neutrino stråle 735km under Jorden.

Neutrinoer er sub-atomare partikler der minder lidt om elektroner. Men de bevæger sig med lysets hastighed og har ikke nogen hvilemasse og kan dermed passere uhindret tværs gennem Jorden. Det gør dem lidt svære at måle, fordi de dermed også passerer gennem sensorer som CCD'er og lignende.

Neutrinoer kommer i 3 forskellige udgaver: elektron- muon- og tau neutrinoer. Muon og elektron neutrinoerne har hhv. negativ, neutral ladning, mens Tau er en helt anden sag - nemlig en art (tredie generations) lepton. Det er især tau-partiklerne der er svære at registrere.

Forskerne har længe mistænkt eller forudset at neutrinoerne kan trabsformere fra muon eller elektron neutrinoer til tau-partikler, men har ikke kunnet vise det i praksis

Men nu er det lykkedes forskere at skyde en muon neutrino stråle 735km gennem Jorden fra Fernilab i Dakota, USA til en sensor i Sudan, hvor man registrerede transformation af nogle af neutrinoerne til elektron-neutrinoer. Det er ikke et bevis for at de også kan transformere til tau-partikler, men støtter teorien væsentligt ved at vise at transformationerne er mulige og rent faktisk sker.

Bill. herover er en japansk underjordisk neutrino-detektor. Bemærk de 3 personer der står nederst tv. i billedet, for at få en idé om størrelsen

Kilde: Fermilab