Forskere far Cornell University har lavet en "spektral field guide", som skal gøre det muligt at identificere spor af liv i lyset fra exoplaneter.
Når vi i løbet af de næste 5års tid bliver istand til at observere exoplaneter direkte med ESO's nye ELT, James Webb rumteleskopet mfl. vi astronomer helt sikkert studere atmosfærerne efter tegn på liv.
Indtil nogle årtier siden, mente man at fri Oxygen - som på Jorden holdes ved lige af planternes fotosyntese - ville være et sikkert tegn på liv. Men det er der sået solid tvivl om, efter at man har fundet flere andre mekanismer der kan danne ilt og efter at biologer heller ikke længere er så sikre på at liv nødvendigvis er ilt-baseret.
Derfor har Zifan Lin fra Cornell University udviklet højopløsnings-modeller og scenarier for hvordan lyset fra 2 exoplaneter som er gode kandidater at lede efter liv på, kan se ud; Proxima Centauri b og Trappist-1 e.
ESO's ELT vil om ikke mange år være istand til at se dem direkte og skelne eventuel vand, ilt, methan mm. i deres atmosfærer. Lin's model opstiller flere scenarier for hvordan deres spektre kan se ud og generer en database af spektre, som en guide til hvordan eventuelt liv kan identificeres skriver Cornell University