I 2012 er der 50-års jubilæum for grundlæggelsen af det Europæiske Syd Observatorium (ESO), der er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i verden. ESO planlægger flere spændende aktiviteter i løbet af året.

Den 5. oktober 1962 underskrev repræsentanter fra fem europæiske lande – Belgien, Frankrig, Tyskland, Holland og Sverige – ESO-konventionen i Paris. Deres underskrifter repræsenterede en formel forpligtelse til at etablere European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere, i dag normalt kaldet European Southern Observatory – på dansk Europæisk Syd Observatorium.

”ESO’s 50-års jubilæum kommer midt i den mest spændende periode for europæisk og international jordbaseret astronomi. ESO er kommet langt siden det blev etableret i 1962. Halvtreds år senere er ESO nu helt i front i det astronomiske forskningssamfund, som det mest produktive astronomiske observatorium i verden,” siger Tim de Zeeuw, ESO’s generaldirektør.

ESO’s første observatorium blev bygget på La Silla, et 2,4km højt bjerg, 600kmr nord for Santiago de Chile. La Silla-observatoriet er udstyret med flere optiske teleskoper med spejle på op til 3,6 meter i diameter. Blandt disse er New Technology Telescope, der var banebrydende indenfor teleskopkonstruktion og design, og var det første i verden, der havde et computerstyret hovedspejl – såkaldt aktiv optik. Denne teknologi er udviklet på ESO og anvendes nu på de fleste af verdens store teleskoper. ESO’s 3,6m teleskop er nu hjemsted for verdens førende exoplanet-jæger, HARPS.

Den næste facilitet ESO oprettede var Paranal-observatoriet, der er hjemsted for Very Large Telescope (VLT). De videnskabelige observationer begyndte i 1999 og i dag er VLT-anlægget et flagskib for europæisk astronomi. Og med VLT Interferometer (VLTI) er det det eneste store interferometriske teleskop, der regelmæssigt er i brug. På Paranal står også VISTA-teleskopet, der arbejder i infrarødt lys, og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) – også på Paranal – er det største teleskop udelukkende designet til at kortlægge himlen i synligt lys.

På højsletten Chajnantor i det nordlige Chile bygger ESO, sammen med nordamerikanske og østasiatiske partnere, et revolutionerende astronomisk teleskop – ALMA, Atacama Large Millimeter/submillimeter Array – det største astronomiske projekt nogensinde. ALMA bliver ét stort teleskop bestående af 66 højpræcisions-antenner, der skal studere byggestenene til stjerner, planetsystemer, galakser og selve livet. Konstruktionen af ALMA vil være afsluttet i 2013, men de første videnskabelige observationer med en del af anlægget begyndte allerede i 2011.

ESO planlægger i øjeblikket et 40 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.  Med start af driften planlagt til begyndelsen af det næste årti, vil E-ELT tackle de største videnskabelige udfordringer i vor tid.

Flere arrangementer og offentlige initiativer er planlagt i 2012. ESO vil gerne invitere alle til at deltage i festlighederne, enten ved at deltage i arrangementer, der allerede er planlagt, eller ved proaktivt at iværksætte andre aktiviteter.

  • Fra den 3. til 7. september 2012 er ESO’s hovedkvarter vært for et videnskabeligt symposium, der vil dække emner som exoplaneter, Solsystemet, stjernedannelse og stjernernes udvikling, kosmologi og meget mere.
  • På dagen for jubilæet, den 5. oktober 2012, stiler ESO mod at organisere koordinerede offentlige arrangementer i de 15 medlemslande. Med hjælp fra ESO’s Science Outreach Network og Outreach Partner Organisations, vil begivenhederne være en udmærket måde at bringe offentligheden ved de nationale arrangementer i direkte kontakt med ESO’s astronomiske brugere og de fantastiske observatorier i Chile.
  • Den 11. oktober 2012 vil ESO’s generaldirektør, professor Tim de Zeeuw og Rådets formand, professor Xavier Barcons være værter ved  en jubilæums-galla i München for ministre fra medlemslandene og værtslandet Chile, ESO-Rådet, repræsentanter fra ESO-udvalg, tidligere ESO generaldirektører, anerkendte astronomer og andre, der har spillet en central rolle for ESO.
  • I løbet af året vil en jubilæumsudstilling blive sat op udvalgte steder i medlemslandene. Interesserede lokaliteter kan ansøge om at være vært for en udstilling ved at kontakte ESO (se kontaktinfo herunder).
  • På jubilæumsdagen vil en dokumentarfilm blive udgivet sammen med en overdådigt illustreret bog. Filmen vil også blive udgivet som episoder i ESO’s populære ESOcast video-podcast-serie. Adrian Blaauw’s bog, ESO’s Early History, bliver fulgt op i år af en anden historiebog skrevet af Claus Madsen, som fuldender ESO’s 50-årige historie.
  • Det første Ugens Billede, hver måned i 2012 vil være et særligt Før og Nu-indslag, hvor ESO’s lokaliteter præsenteres som de så ud før i tiden, og som de ser ud i dag.
  • Specielle jubilæumssouvenirs kan købes i ESOshop til særlige priser.
  • Send jubilæumsbeskeder til ESO’s Facebook-side eller på Twitter @ESO_Observatory ved at bruge tagget #ESO50years.

Kilde: ESO