Supernovaen SN2016iet og dens værtsgalakse I 2016 opdagede man en supernova i en fjern galakse, som blev døbt SN2016iet. Men forskerne som studerede den opdagede hurtigt at den ikke var helt almindelig. For dels indeholdt den meget lidt tungere grundstoffer, og dels levede den i yderkanten af en galakse, i et område uden ret mange interstellare stoffer. Selve eksplosionen varede også hele 800 dage - altså 2,2 år - meget længere end normale supernovaer. Det fik mange til at interessere sig for den og studierne og beregninger af dens egenskaber, viste at stjernen havde en masse på 200x Solens masse!

Teorierne om hvad der sker når stor en stjerne eksploderer, viser at de eksploderer helt anderledes end normale supernovaer, men skaber en såkaldt pair-instability supernova og så kraftig en eksplosion at stjernen spredes fuldstændigt, uden at efterlade hverken en hvid dværg, et sort hul eller lignende; En helt anderledes type supernova end nogen anden man kender

Men SN2016iet er første gang man har observeret en sådan pair-instability supernova Gemini observatoriet. Fundere også publiceret i Astrophysical Journal
De første generationer stjerner som blev dannet i miljøer uden andre stjerner og tungere metaller var også enorme - flere hundrede gange tungere end Solen. Ligesom SN2016iet r levede de kun kort inden de eksploderede i supernovaer, som må have skabt en kædereaktion af nye stjernedannelser og dermed kickstartet galakserne.
SN2016iet må være dannet på samme måde som disse første stjerner, så den er et perfekt studie af de første generationer supernovaer, som hidtil kun har været teorier!