Marssonder

ESA ExoMars Navigationsbillede
ESA ExoMars Navigationsbillede
ESA's ExoMars rumskib som blev opsendt 14 marts og nu er i bane på vej mod Mars, har foldet sin 2,2m kommunikationsantenne ud og sendt sine første data tilbage til Jorden. Kommunikationssystemet er et testsystem, som kan sende data tilbage til Jorden med en hastighed på 2Mbit, som er en del mere end man hidtil har haft mulighed for.

Billedet er fra dens navigationskamera, som viser stjernenes offset data, som man bruger til at bestemme afvigelsen fra den forventede retning og dermed dens præcise kurs og retning

ExoMars består af to dele: Schiaparelli-landeren og Trace Gas Orbiteren TGO. De forventes at ankomme til Mars 19 oktober.

Læs 'First ligth for ExoMars' hos ESA
Exomars Trace Gas Orbiter (TGO) satellitten
Exomars Trace Gas Orbiter (TGO) satellitten
Mandag morgen vil ESA opsende en Proton raket fra RKA's Baikonur cosmodrome i Kazakhstan, med ExoMars sonden.

ExoMars omfatter 'Trace Gas Orbiter' (TGO) satellitten, der fra et kredsløb om Mars skal analysere atmosfæren, samtidigt med at den fotograferer den og overfladen for at studere lokale atmosfære-kilder.

Derudover har den også Schiaparelli landeren med, som skal lande på Mars og analysere overfladen. Det er primært en teknologitest for at teste varmeskjold og landingsteknik, inden en rigtig rover som skal op ved næste Mars-konjunktion i 2018

FØLG med på ExoMars Launch Updates hos ESA
Astronaut i rummet Robotsonder, rovere og Cubesats udforsker hele tiden solsystemet, mens især NASA er de ubestridte mestre i bemandet rumfart - endnu. Efter den engelske astronaut Tim Peake's nervepirrende rumvandring på ISS, afholdt Royal Society forleden en paneldiskussion på Science Museum, med en anden britisk astronaut og flere forskere, om hvorvidt astronauter virkelig er så meget bedre end de billige robotter, at det er værd at løbe risikoen.


Kilde: Royal Society fra Science Museum
Kinas Chang'e 3 månelander Kina er kommet videre med deres planer om Chang'e 4 månelanderen, som magen til den de landede på Månen med i 2014. Chang'e 4 skal som den første sonde nogensinde lande på Månens bagside. Månen bagside som også kaldes 'den mørke side' er ikke spor mørk, men bare mere ukendt, selvom man ved at der er flere bjerge og et stort klipperigt plateau.
USA's forsvar er iflg. AFP bekymrede for, om Kinas rumprogram handler om at holde dem udenfor.

Kilde: 'China to land probe on dark side of moon in 2018' på China Daily
Se også Kina fuldfører Månen tur-retur
Mars landeren InsigthSonder til Mars kan kun opsendes hvert andet år, når Jorden og Mars står tæt sammen. Til næste år skulle NASA opsende deres 'InSigth' lander som skal måle Mars's indre, og hvor ofte den bliver ramt af meteorer, ved hjælp af et bor og følsommme seismiske instrumenter.
Tidligere i år opdagede man under tests at SEIS-seismometeret (Seismic Experiment for Interior Structure) fra franske CNES ikke kunne opretholde vakuum.
Nu er fejlen dukket op igen og man har måttet erkende at manikke kan nå at sikre sig mod fejlen nu, få måneder før opsendelsen, som derfor er udsat- i 2år!

SE pressemeddelelsen fra NASA