Da den kun 2m store Near Earth Orbit (NEO) asteroide 2015 TC25 passerede tæt forbi Jorden sidste år, blev den observeret flittigt. Dermed lykkedes det at lave en kortlægning af den hidtil mindste asteroide til dato. Den var interessant nok også den hidtil klareste NEO asteroide man hidtil har set Analyser af dens bane og sammenligninger af spektre, viser at den kan stamme fra hovedbælte asteroiden 44 Nysa.
Kilde: University of Arizona
NASA påtænker at indfange en "Near Earth Asteroide" for at studere den og dermed lære mere det tidligste solsystem, og samtidigt få erfaringer der kan redde Jorden fra en trussel fra rummet. Selvom det kan lyde sindssygt at infange en asteroide, mener forskere faktisk det er lettere måde at studere det tidlige Solsystem end en dyb boring i fx Månen!
Forskere har (bla.) derfor studeret 597 NERO asteroider med Spitzer rumteleskopets yderst sensitive infrarøde IRAC kamera. De har netop udgivet en artikel med deres fund og karakteristika for 80 af dem.
Selvom NEO asteroider er lette at studere ved alle bølgelængder, udsender de væsentligt mere infrarød stråling, fordi de i vores del af solsystemet, varmes op af Solen og derfor har overfladetemperaturer over frysepunktet.
Astronomer har fundet 5 hidtil ukendte såkaldte 'trojanske asteroider'; Dvs asteroider som "gemmer" sig om andre himmel-legemer.Faktisk kredser de ikke om Neptun selv, men om Neptund Lagrange punkter. dvs matematiske punkter hvor Solens- og Neptuns tyngdekraft udligner hinanden.
4 af de 5 trojanere kredser om Neptuns L4, 60 grader foran Neptun, mens den femte kredser om dens L5-punkt 6o grader bag den. Analyser af deres baner viser at de kun er stabile nogle millioner år, hvilke antyder at de formodentligt er indfanget for nyligt, astronomisk set
Torsdag lidt over midnat opsender NASA deres OSIRIS REx sonde, med kurs mod den lille asteroide Bennu for at lande på den i 2018, tage en prøve fra den og returnere den til Jorden i 2023. OSIRIS sonden som opsendes på en Atlas V raket, vejer i sig selv kun 880kg, men med fuld tank vejer den 2,1ton. Udover sample return missionen har den også 3 kameraer til at observere asteroiden. Tanken med OSIRIS er at lære mere om asteroider, men også at finde ud af hvordan man kan stoppe en trussel fra rummet
I jagten på en niende planet langt ude i Solsystemet, har forskere nu kortlagt 10% af himlen, uden dog at finde spor af den.
Men det har ført til fund af en lang række objekter på den anden side af Neptun: For eksempel en stor Kuiper bælte asteroid (KPO) 2013 FT28, samt flere andre mindre KPO'er.
Men også det hidtil fjerneste kendte objekt i Solsystemet 2014 FE72, som kommer ikke mindre end 3.000 AU (astronomiske enheder). Selvom det er under en promille af et lysår, er det så langt ude I Solsystemet at den påvirkes af nabostjerner og galaktiske tidevandskræfter!