Jorden

Jordens planetisimaler samles om den unge Sol Jordens haves oprindelse har længe været en gåde,men det sidste årti, har man dokumenteret at de stammer fra kometer som bombarderede Jorden og Månen, i det der blev kaldt 'Late Heavy Bombardement' (LHA). Men Jordens indre indeholder 3x så meget vand som havene som ikke kan stamme udefra. Hidtil har man været usikker på hvor det kom fra, fordi man ville forvente at sollyset ville have fordampet det, inden Jorden var samlet.

Men en ny n-legeme simulation baseret på ny viden, viser at der på"kun" 2 mio år i Jordens afstand fra Solen, kan have samlet sig en kerne på 40% af Jordens masse, omgivet af en sky af andre lidt mindre planetisimaler. Resultatet underbygges af analyser af hydrogen-isotoper fra jern i jordens skorpe, skriver American Geophysical Union.

Det kan have skærmet den unge Jord fra den værste solstråling som dermed har beskyttet Jordens vand, som samledes sammen med klipperne. Jordens indre vand stammer dermed fra den samme interstellare sky som skabte Solen

Danske forskere opdagede for 3 år siden en 31km stor cirkel under kanten af en gletcher på Grønland. Man mistænkte fra starten at det kunne være et hidtil ukendtmeteorkrater, men da den er dækket af 900m is, har den været svær at undersøge. Men nu har radarkortlæginger og geologiske undersøgelser af sand og klipper omkring formationen, som bekræfter at der har været en ekstrem hede.Krateret er formodentligt mindre end 3mio år gammel,men da den er meget velbevaret under isen som normalt er hurtigt til at erodere underlaget, mistænker geologerne fra Københavns Universitet at den måske kun er 12.000år gammel og dermed fra slutningen af den sidste istid, skriver Geologisk Institut
Den ene såkaldte Kordylewski  støvsky som kredser om L5 Balancepunktet mellem Jorden og Månens tyngdefelt, kaldet Lagrange punktet, fungerer som en tyngdebrønd, som satellitter kan kredse om. Der er ialt 5 af disse balancepunkter mellem Jorden om Månen.

Men det er ikke kun satellitter der kan kredse om dem, så derfor foreslog den polske astronom Kordylewski allerede for 50 år siden at der kunne samle sig skyer af støv om Lagrangepunkterne. De blev derfor døbt Kordylewski skyer, selvom mange tvivlede på deres eksistens, fordi man aldrig har kunnet se dem.

Nu er det lykkedes Ungarske forskere at vise at der virkeligt samler sig interstellart støv om L4 og L5 som ligger 400.000km fra Jorden, modsat Månen og dermed mest uforstyrret.

Deres model viste af skyerne måtte polarisere reflekteret lys, og brugte derfor almindelige telelinser påmonteret polariseringsfiltre, til rent faktisk at fotografere polariserede støvskyer, præcis i L5's retning og dermed bekræfte at Jorden faktisk har 2 støvskyer kredsende om sig, skriver Royal Astronomical Society
3D billede orkanen FlorenceMens orkanen Florence - som er nedgraderet fra en kategori 5 til 1 orkan - er på vej indover Floridas kyster, overvåger NASA nøje orkanen. De har taget dette 3D billede af Florence. Så hvis du har et par blå/røde 3D briller så prøv dem nu!
Kilde; NASA
Lyn højt i Jordens atmosfære ESA har fået de første målinger og billeder fra det nye dansk-ledede lyn-observatorium, som er blevet installeret på ISS.Det skal især observere de lyn der ligger over skyerne og strækker sig højt op i den yderste atmosfære.
Torsten Neubert fra DTU siger "Vi har registrerert 100.000 målinger/sekund af disse forbløffende naturkræfter. Det er et fantastisk eksempel på hvor kraftfukde vores fotometre er". Billederne ligner iøvrigt meget de billeder Andreas Mogensen også fotograferede da han var på ISS, skriver ESA