Månen

LADEE i lavt kredsløb over Månen Selvom Månen ikke har nogen rigtig atmosfære, er den alligevel indhyllet i støv og gasser, ligesom mange andre himmellegemer i solsystemet; Sådan en tynd spredt atmosfære kaldes en 'exosfære'. Det meste af Månens exosfære stammer fra solvinden, hvoraf kun Helium, Neon og Argon fordamper ud i rummet igen, mens resten forbliver på Månen. Nu har LADEE sonden målt Neon i Månens exosfære.

SE 'NASA's LADEE Spacecraft Finds Neon in Lunar Atmosphere' hos NASA og 'Månen Indhyllet i støv'
Atmosfære

Flere optagelser fra Apollo missionerne viste genskær der kunne minde om atmosfære; Zodiakallys fra solen og reflektioner fra sollyset over overfladen. Det samme er set og målt af Månesonder i kredsløb allerede i 1960'erne. Selvom astronomerne havde en klar fornemmelse af hvad det var - støv der blev hvirvlet op efter meteornedslag - har omfanget og den præcise dynamik, ikke været helt klart.

Derudover har det selvfølgeligt også været et af Månelandings-skeptikernes hovedargumenter.


Men i sept.2013 sendte NASA LADEE-sonden (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) i et 6 måneder langt kredsløb om Månen. Ombord på LADEE var blandt andet et instrument kaldet LDE( Lunar Dust Experiment).

I løbet af de 6 måneder den kredsede om Månen registrerede LDE ikke mindre end 140.000 meteornedslag på Månen. Det svarer til at Månen rammes af en meteorit hvert femte minut!

Mange af dem var nærmest mikrometeoritter, men hver af de mange nedslag sender en lille støvsky i vejret, som i den lave tyngdekraft kan komme endog meget højt op over Måneoverfladen. Noget af dette støv forsvinder ud i rummet, mens andet langsomt falder ned på overfladen igen.

Månens støvsky

Nu har astronomer fra University of Colorado boulder som lavede LDE instrumentet, regnet på disse data og har vist at Månen dermed er permanent indhyllet i støv.


"Fundet af den permante støvsky om Månen var en lille bonus fra missionen. Og resultaterne kan bruges ved studier af andre lufttommeplanetariske objekter som asteroider og planeter" siger Horanyi somer principal investigator på LDEX

Fordi de fleste meteorer komme udefra rummet, spredes det meste støv på Månens bagside. Og selvom Måne har en lavere tyngdekraft end Jorden, trækker den de små asteroider ind mod sig, så der er en overvægt af nedslag om ækvator. Dermed er Månen altså omgivet af en støvsky som er tættest om dens ækvator og lidt skævt fordelt mod bagsiden


LÆS 'Moon engulfed in permanent, lopsided dust cloud' University of Colorado boulder
Mystiske lyse hvirvler på Månen kan være nylige kometnedslag Rundt omkring på Månen har man fundet en del mystiske lyse områder, når sollyset falder i bestemte vinkler. Det der har undret forskerne ved disse områder, er at ting på Månen normalt dækkes af støv og dermed skaber en ensartet overflade. Og allerede i 1970'erne fandt man desuden at disse områder normalt er associeret med magnetiske anomalier.
En forsker fra Brown University har nu fundet at de vil kunne forklares ved komet-nedslag indenfor de sidste 100 mio år. Der kan mao. være en sammenhæng med den komet som menes at være ansvarlig for udryddelsen af dinosaurerne for 65mio. år siden.

LÆS 'Crashing comets may explain mysterious lunar swirls' fra Brown University
Månens vand
Først gik man ud fra at Månen var knastør. Da man så fandt vand der, gik man ud fra at det var kommet til med kometer. Men nye analyser af vandet i Apollo sondernedes prøver, viser at det nok snarere stammer fra Solvinden!
Kilde: Astrophysical Journal

Zucchiu  kraterets centrale bjerg Det klassiske månekrater, er rundt med en kraterkant og et spidst centralt bjerg. Men de cantrale bjerge kommer i mange former. Men sådan ser Zucchius kraterets centrale bjerg ikke lige ud..!

For da ESA's SMART-1 sonde passerede henover det 66km store Zucchius krater og kunne give meget detaljerede billeder af den centrale bjerg, afslørede den et noget rodet centralt bjerg - helt anderledes end man er vant til at se dem, når man ser dem fra afstand.

Zucchius krateret menes at være dannet i Månens Copernikanske periode, hvilket vil sige inden for de seneste 1,2 milliarder år, som er for nyligt, sammenlignet med Månens alder på 4,4 milliarder år
Kilde: ESA