Jordens måne er enestående i solsystemet, fordi den 1) er for stor til at Jordens masse burde kunne indfange den og 2) består af næsten samme materiale som Jorden.
Derfor har den gængse teori de sidste 30år været at Jorden blev ramt af en enorm asteroide, som gik gennem den stadigt flydende Jord og skabte Månen. Men den teori har 2 problemer: Dels burde Månen i så fald kredse om Jordens ækvator og dels burde den bestå af 80% asteroidemateriale og dermed være anderledes end Jorden.
Teorien er med andre ord ikke helt skudsikker, så mange den udfordres regelmæssigt med nye beregningsmodeller for at løse problemet; De sidste måneder er især 2 teorier poppet op:
Månen dannet af byger af mindre asteroider
En ny simulation viser at byger af mindre asteroider vil sprede mere af Jordens materiale, så deres geologi kom til at ligne hinanden. Det tidlige solsystem var også rigt på mindre asteroider, som gør årsagen og dens skrå bane om Jorden mere sandsynlig.Se Nature
Jorden blev ramt af en anden planet
Men en anden helt ny teori er, at Jorden kunne have stødt sammen med en anden planetisimal af Mars størrelse!. Det ville have rodet deres masser helt sammen og skabt et tæt 2-legeme par (Jorden og Månen) som roterede hurtigt om hinanden. Deres hurtige omdrejning ville med tiden sløve ned når de fjernede sig fra hinanden, ved den såkaldte LaPlace plan-transformation
Se UC Davis og Nature
Det seneste årtis udvikling i n-legeme simulationer tyder altså på at den accepterede model ikke helt holder vand.