Neptun månen Tritons overflade

Det ydre solsystem er præget af is og kulde. Men ikke al varme stammer fra Solen og nye undersøgelser af Neptun-månen Triton, viser at der kan gemme sig et undersøisk hav under isen på Triton

Neptun er en gasplanet ligesom Saturn og Jupiter. Men den er kun 1/5 så stor som Saturn og ligger næsten 5x så langt ude, i en afstand af 4,5 mia km fra Solen.

I 1846 opdagede britiske astronomer en stor måne Triton om Neptun, og i 1989 gav Voyager2 det hidtil eneste nærmere kig vi har haft af den, da den passerede systemet på vej ud gennem solsystemet.

Den 2700km store måne er dog blevet studeret fra Jorden af bla. Hubble, så man ved alligevel en del om den.

Den menes at være en indfanget asteroide fra Kuiperbæltet. Is har en massefylde på 1t/m3, mens klippe vejer 3-4t/m3, så Tritons massefylde på ca. 3, viser at den har en ret stor fast kerne, gemt under et tykt islag, så 70-80% af dens masse er fast klippe.

Og netop dens store faste kerne betyder at den muligvis har - om ikke en flydende kerne, så i alt fald en varm kerne pga. radioaktivt henfald kombineret med tidevandskræfter fra Neptun,. ligesom man ser det på flere af Saturn og Jupiters is-måner.

Man har sporet nitrogen, methan, CO2 og ammoniak på dens overflade. Normalt vil især ammoniak fordampe ud i rummet med tiden, så  et tyder på at der er noget kryotermisk aktivitet på dens overflade som forsyner overfalden med det. (Kryotermisk svarer til geologisk aktivitet på et fast legeme).

Det er alle de ingredienser der skal til for at muliggøre liv, og når de findes på dens overflade findes de dermed også i isen.

Triton kandermed huse et potentielt liv-bærende undersøisk hav, på samme måde som på Saturn-månen Enceladus og Jupiter-månen Europa, som idag anses for nogle af de bedste kandidater at finde fremmede livsformer i.

LÆS MERE på astrobio.net