Det er blevet vinter på Saturnmånen Titan og med vinteren kommer jo kulde. Men vinteren kommer meget voldsomt på Titans sydpol viser et nyt fund fra Cassini sonden som har fundet en monster-sky!
Skyen er meget usædvanlig at se på som billedet viser, og den er virkelig også usædvanlig: Den har et højt indhold af hydrocarbonider som minder mest om smog. Den menes at være dannet ved at gasser der er kommet ned fra ækvator er blevet afkølet så hurtigt at den istedet for at give sig til at regne, er faldet ned. Dermed har den ramt et tættere/varmere lag som har standset den, indtil den igen er faldet ned og dermed er blevet meget tæt og lagdelt.
En meget usædvanlig skydannelse som sikkert vil opleves meget voldsom på overfladen
Efter weekendens passage forbi Saturnmånen Enceladus, tog Cassini sonden dette rekordnære billede af Enceladus, fra en højde af kun 124km over overfladen.
Billedet er centret omkring en breddegrad på 57grader syd, så den viser revner og sprækker i isen, ikke langt fra hvor geyserne udspringer. Skalaen på originalbilledet er kun 15meter pr pixel!
Cassini sonden fløj i weekenden lavt henover Enceladus og tværs gennem dens geysere
Cassini sondne skal efter planen lukkes ned næste år, så NASA prøver nu nogle mere modige manøvrer end man hidtil har turder, som denne meget tætte passage
Cassini sonden har fanget denne meget store klump i Saturns F-ring. Der optræder ofte klumper i F-ringen, som dannes på grund af interaktioner med "hyrdemånerne" Prometheus og Pandora og flere andre små-måner. Denne klump er til gengæld usædvanlig stor
Under passagen tæt forbi Saturn-månen Enceladus14 oktober, fik Cassini sonden taget et historisk tæt på den isdækkede månes sydpol. Og billederne overraskede ved ikke at vise ret mange kratre i is-overfladen. Det viser tilgengæld at der er omfattende kryovulkansk aktivitet på månen, som er kendt for sine geysere der udspyr vand fra et formodet underjordisk hav.