Den lidt ukendte 2000km store dværgplanet Haumea, ligger på den anden side af Pluto i Kuiper-bæltet. Nye beregninger viser at den lille ellipseformede dværgplanet er dækket af et helt glat lag krystalinsk vand-is.
Da mani 2005 indførte betegnelsen dværgplaneter blev Kuiper-bælte asteroiden (136108) Haumea "forfremmet" fra bare at være en asteroide til at være vores femte dværgplanet.
Haumea er ellipseformet og 2000km i diameter om den lange led - dens ækvator. Den roterer meget hurtigt og har et døgn på kun 4 timer. Man ved ikke meget om den, udover dens diameter, rotationstid, massefylde og så det at dens lys varierer meget lidt, så den må have en meget jævn overflade.
Og massefylden på 3,5ge/cm3 viser den må bestå af 88% - 97% klippe og resten formodentligt.
Nye målinger af andre større asteroider viser at de har haft en smeltet kerne. Og hvis det også gælder for Haumea, så må den have en klippe-kerne der er stor nok til at den må være ret varm indeni. Simulationer af hvordan den er dannet, viser at det radioaktive henfald må have holdt den varm, n ok til at dens overflade har været smeltet. Men i ensomme rum helt derude bliver den ikke ramt af mange meteorer. og med dens hurtige rotation vil nedslag hurtigt blive udvisket . Det der kunne have været en atmosfære, er permanent nedfrosset og varmet indefra, så modellerne viser at det må være en helt glat krystallinsk vand-is overflade ; Nærmest som det fineste isdække.
Og modellerne passer meget godt med de observerede meget små lysvariatoner.
Kilde: Astronomy & Astrophysics