Et engelsk forskerhold har studeret et større soludbrud i 2007, og har fundet en sammenhæng mellem udbruddet og Solens magnetfeltlinier kaldet "reb"
man har observeret magnetiske flux linier (reb) i det interplanetariske rum i mange år, og vores viden om deres sammenhæng mellem hvordan soludbrud (CME) spredes i rummet er velunderbygget.
Man har også vidst at de fandtes tilsvarende magnetiske flux-linier på Solens overflade og at de hang sammen med soludbruddende. Men man har ikke vidst hvilken- og hvor stor rolle de spillede i dannelsen og udviklingen af soludbruddende.
Men det nye studie foretaget af forskere fra University College London (UCL) ved hjælp af den britisk-japanske-amerikanske solsatellit Hinode viser at de har en meete stor betydning.
Ved at studere et stører udbrud på Solen i 2007, fandt de nemlig at der i løbet af de 2,5dage udbruddet varede, blev dannet et sådan S-formet "reb" som vist på billedet herover.
Deres studier viser desuden at ikke mindre en d 30% af udbruddets energi var gemt i denne S-struktur, og at den på et tidspunkt blev ustabil og udløste udbruddet!
For at forstå præcis hvordan den blev ustabli, mangler de informationer og observationer af hvordan den blev dannet forud for udbruddet, så nu afventer man et udbrud at observere
Hinode satellitten er en solobservationssatellit der er lavet i samarbejde mellem England, JAXA og NASA. Udover UV, røntgen, IR og spektroskopiske målinger af Solen, omfatter den også et 0,5meter optisk solbservationsteleskop.
Kilder: Hinodes hjemmeside
og Royal Astronomical Society