Solen


Britiske forskere blev overraskede over at finde store ligheder mellem den måde et soludbrud spredes på og Supernovaresten M1. Forklaringen er, siger de, at begge dele styres af stjernens magnetfelt og dermed kommer til at ligne hinanden.
Kilde: University College of Lonon

Støv i solsystemet

Vand betragtes normalt som noget der kommer til planetsystem ved dannelsen. Men nu har engelske forskere vist at solvinden, når den rammer støv (silicater mm), kan løsrive oxygen- og hyrogen-atomer, sammen med enkelt neutroner som tilsammen kan danne vand. Og ifølge forskerne kan det danne anseelige mængder vand i solsystemet.

Kilde: PNAS

Solpletten sammenlignet med Jorden (indsat ned. th.)

Solen fejrer også nytåret med et stort brag; Et enormt soludbrud og en kæmpe solplet der kan ses på Solen netop nu (Se Solen live i kolonnen til venstre)

Det nye Solteleskop IRIS som er beregnet til at lave højopløsmningsbilleder af Solen, har leveret billeder af detaljer i soludbrud, som kommer bag på forskerne. Solprominencer er den meste kendte del af soludbrud. Men en mindre detalje i udbrudene kaldet "Spiculer" (fontæner) som kun er ca. 10.000km lange opfører sig ikke som forventet.

Og det er godt nyt hævder forskerne, for det gør det muligt at forfine de teoretiske modeller af soludbrudende, og dermed komme et skridt dybere ned.

Kilde: NASAO


Denne video viser en visualsiering af Solens magnetfeltlinier 1997-2013. Man kan se hvordan de grønne og lilla linier skifter side i løbet af Solens 11årige solplet-periode
Kilde: NASA