Uranus

Uranus og dens måner og ringe Nye studier af Uranus ringe, viser at dens kredsløb om planeten ikke er cirkulært som man ville forvente, men danner en let og lidt mystisk trekant. Analyser og simulationer af dens måners baner viser at det er Uranus månen Cressida som kredser langsommere om Uranus, som skaber denne deformation.Men pga det gravitionelle træk mellem Cresssida og ringene, er Cressidas bane ikke stabil, men vil i det lange løb kollidere med en anden måne Desdemona, skriver de på arXiv
Uranus og dens ringe og måner
Uranus og dens ringe og måner
Nye analyser af Uranus's ringe og dens måner i 30år gamle billeder fra Voyager2 sonden, viser klumper i ringene der ændres afhængigt af deres position om gasplaneten. Det har forskerne vist kan skyldes 2 små "hyrdemåner" tæt på ringene, som bryder symmetrien i ringene. Der kan altså være 2 små hidtil ukendte måner om Uranus.

LÆS å 'Uranus May Have Two Undiscovered Moons'
Neptun og dens måner
Neptun - den yderste gasplanet - bruger 165år på at kredse om Solen. Den blev opdaget for 170år siden, men det er først de sidste ca. 50år man har kunnet måle temperaturen præcist med infrarøde optagelser. Wes Lockwood fra Lowell observatoriet har ihærdigt og vedholdende målt dens temperaturer år efter år siden 1970, og har dermed nu afdækket en hel årstid (165år / 4) af Neptuns sæsoner. Men udover de forventelige årstidsvariationer, har man også fundet andre mere uregelmæssige variationer. Analyserne har nu vist at de følger Solens 11årige solplet cyklus.

Neptuns atmosfære består mest af brint og helium og en smule methan. Solen lys er kun 1/900 så kraftig som vi oplever den og dens atmosfære temperatur er -170'C

Kilde: Oxford University Science Blog

3 store asteroider af Centaur-klassen, følger nøjagtigt samme bane som gasplaneten Uranus.


Efter at Cassini-sonden har ændret bane har den kunnet tage dette billede af Saturns pol fra en afstand af 400 000km. Med dens nye bane er de taget fra en skrå vinkel af polen, så man kan se skyhøjderne.

Kilde: Cassinis mission page hos NASA