Vi beklager at astronomibladet har været nede flere dage.
Men offentliggørelsen af en sårbarhed i CMS'en sidste fredag, fik nogen til at lægge malware på bladet, som derfor straks blev lukket af firewallen. Ingen burde dermed være blevet påvirket af hændelsen, udover manglen på nyheder.
Amatørastronomernes muligheder er vokset enormt de seneste årtier; På nettet kan man indimellem finde små glimt fra fortiden som dette, da studerende fra University of Sussex fik doneret penge til en 200mm f/8 newton, som blev starten på det nu 52år gamle "Teaching Lab"
De afholdt foredrag - bla. af Sir Patrick Moore som blev udnævnt til æres-formand og
... En helt anden tid, hvor en kikkert der idag koster 6000 var noget 'Vow'
SLAC National Accelerator Lab. er gået i gang med konstruktionen af et enormt CCD kamera til "Large Synoptic Survey Telescope". Kameraet kommer - sammen med et indbygget filterhjul - til at veje 3 ton og bliver på størrelse med en bil. Det er meningen at det skal scanne hele den sydlige stjernehimmel ved flere bølgelængder fra nær UV til -IR med dages mellemrum. Samtidigt er man gået igang med at lave et større database-system til at gemme og administrere de enorme datamængder, når vi får et online himmel-arkiv.
Et nyt jordbaseret teleskop som står færdigt i 2022, vil ændre astronomernes verdensbillede; LSST (Large Synoptic Survey Telescope) kommer ikke til at overgå Hubble, men med dens 3.200 megapixel kamera, kommer den til at dække et område der er 50x større end Månen på himlen, så den vil kunne affotografere himlen i meget dybe detaljer hver på kun 3 dage! Dermed får vi næsten en realtime overvågning af himlen,så man vil kunne finde NEO-asteroider, kometer, studere små ændringer i tåger, galakser og interstellart stof og meget mere
Den Århusianske professer o teoretisk astrofysik Steen Hanestad har skrevet en lille bog "Universet" i den gratis eBog-serie "Tænkepause".
Tænkepause-bøgerne er ment som en slag "Ted-talks" i eBogs format