Quasarer er meget energi-rige små protogalakser. Men hvornår holdt qusarerne op med at være quasarer og blev til galakser og skete det hurtigt eller over lang tid? Det kan et nyt fund af en døende quasar være med til at afsløre.
En gennemgang af materialet fra "galaxy Zoo" projektet (en slags Galaxy@home-projekt) har afsløret en af quasar-forskningens "Rosetta-stene": En døende quasar.
Quasarerne (Quasi-stellare objekter) hører hjemme i det tidligste univers i tiden før galakserne blev til.. De er meget små objekter som udsender et intens lys, og menes at være associeret med dannelsen af de første galakser og/eller de centrale supertuneg sorte huller i galaksernes centre.
Objektet som er blevet døbt "Hanny’s Voorwerp" eller Hanny’s “objekt” (på Hollandsk) efter den Hollandkse bruger der havde opdaget den.
Hanneys objekt er faktisk en glødende intergalaktisk sky. Den menes at være oplyst af en quasar i en galakse der ligger 70 000 lysår far den, og som er den nærmeste galakse man har kunnet finde i området, som kan have huset en quasar. Dermed må quasaren i nabo-galaksen også være slukket indenfor de sidste 70 000år, som lyset og energien har været om at rejse fra galaksen til skyen.
Det er i sig selv et interessant tal, fordi man hidtil ikke har haft viden om hvordan og hvornår quasarene slukkede og hvor lang tid de var om at "fade ud"
Kilde. Yale University