GRBDet har længe været debateret om gamma ray bursts (GRB) skyldes neutronstjerner eller sorte huller. Nye beregninger viser at neutronstjerner er for svage til at skabe de kraftige GRB'ere

Siden opdagelsen af det første gammaglimt (Gamma Ray Bursts GRB), hvor NASA opsendt SWIFT til at fange dem, har man opdaget flere hundre gammaglimt.

Et GRB varer typisk mellem 1-100sekunder, men har et langt efterglød. Eftersom de varer så kort tid, må de stamme fra et meget lille objekt, når eksplosionen der står bag højest kan udbrede sig med lysets hastighed. Målinger og teoretiske beregninger viser derfor at de stammer fra kollisionen mellem to legemer, hvoraf minimum den ene må være meget kompakt, såsom et sort hul eller en magnetar som er en hurtigt roterende neutronstjerne.

Men nye beregninger viser at i alt fald de kraftigste observerede gammaglimt er for energi-rige til at kunne skyldes neutronstjerner, hvilket  betydre at der må være sorte huller involverede i i alt fald de klareste gammaglimt

Alex Filippenko, UC Berkeley professor of astronomy siger: "Selv hvis magnetar-energien ikke er den eneste der bidrager med energi, er den enorme energi der udløses for voldsom. I fremtiden vil vi prøve at lave mere præcise målinger og kigge efter flere hændelser for helt at udelukke neutronstjerne-modellen [som kilde]"

Kilde: Berkely University