ESA's Exomars Trace Gas Orbiter har kredset om Mars siden 2016.Den opsendt sammen med roveren Schiaparelli, som desværre crashede under landingen.
Men Exomars er nu ved at gøre sig klar til anden akt af sin mission, som "moderskib" for ESAs næste Marsrover i 2020 Rosalind Franklin.
der er stadig meget god til Rosalind Franklinkommer til Mars. Men dels skal deres baner passe perfekt sammen; Ikke bare selve banen, men også timingen af dens kredsløb, så den har line-of-sight med roveren når den ankommer til banen om Mars om 1½ år. Men på grund af Mars's let asymmetriske tyngdefelt "wobler" Mars satellitter let i deres bane, og derfor er det nødvendigt at flytte Exomars i god tid, for at have helt kontrol over dens bane skriver ESA
Curiosity Mars-roveren som siden sin landing i Gale krateret i 2014, har nået det centrale bjerg i krateret og undersøgt et område med lerlag ved foden af bjerget. Nu har NASA fastlagt dens videre rute op ad bjerget.
Ruten går videre ind i området med lerlag, lang en lille højdekam kaldet Geliz Vallis Ridge og videre op gennem en kløft ved navn Gediz Vallis kanalen, som ligger i forlængelse af højderyggen. Op ad bjerget har man fra kredsløb konstateret svovlforbindelser, som man mener er resultatet af udtørring efter en periode med vand skriver NASA/JPL
Næste gang Mars er tættest på Jorden i slutningen af 2020, vil NASA opsende en rover der er en forbedret udgave af den seneste rover. Grundlæggende ligner den Curiosity, men har:
- Forbedrede hjul, så den vil kunne køre bedre
- Forbedret navigation, så den vil kunne køre selv - uafhængigt og hurtigere.
- Et regulært bor, der kan bore langt ned i klipper,sten og overflade
- En lille helikopter (Drone) på 1,8kg som er en teknologitest til rekognoscering
- Den vil kunne høre lyde på Mars
Sonden med roveren skal opsendes i juli 2020 og forventes at lande 18 feb 2021 i Jezero-krateret på Mars, som er et49km stort krater i Isidis bassinet lidt nord for Mars's ækvator. Se NASA/mars2020 missionepage.
I juli 2002 når Mars igen er tæt på Jorden, opsender NASA endnu en rover til Mars,som skal lande i februar 2021. Men denne gang skal den også have en lille helikopter med, som nærmere en drone (se billede), som er drevet af en lille solcelle.
For at sikre sig at den nu også kan skabe opdrift nok TIL Mars's tynde atmosfære, testede NASA i februar dronen i et stort vakuum-kammer, hvor den holdt sig flyvende i 5cm højde i lidt over et minut i samme tryk som Mars's atmosfære. Det kan altså lade sig gøre!
Dronen der blev testet er lavet af 1.500 dele af kulfiber, aluminium og skumplast, er altså ikke en testmodel men selve den drone der skal med til Mars skriver NASA på NASA's Mars Helicopter Completes Flight Tests
Udsigt fra kraterkanten af det 130m store Endurance krater på Mars
Sidste forår inden NASA mistede kontakten med Opportunity Mars-roveren under sommerens støvstorm, brugte den nu tabte Marsrover 29 dage på at lave en mosaik af området og udsigten over det 130m store Endurance krater i Perseverance Valley på Mars.
Nu hvor NASA har opgivet at få kontakt med Opportunity igen, har de finpudset og udgivet mosaikken over området hvor Opportunity roveren idag står som et monument over menneskets rumforskning (eller affald, afhængigt af hvordan man ser på det :).