29 september begynder Rosetta sonden sin sidste kursjustering, som vil bringe den ned på komet 67P. Torsdag aften kan man derfor følge et liveshow på ESA, hvor forskere gennemgår højdepunkterne fra Rosetta missionen
Kl 22.50 vil sonden nå en højde på kun 19km over kometen, som vil briunge den på kollisionskurs med nogle af de højere bjerge på kometen. Det forventes at ske fredag 12:40. I de mellemliggende 14timer vil Rosetta tage nogle af de mest detaljerede billeder af kometens overflade. Måske kan man være heldig at de også laver en film af turemn lavt henover kometen!.
Rosetta sonden som nu har fulgt komet 67P/Churyumov–Gerasimenko i et år under dens mest aktive periode, har givet forskerne en unik mulighed for at studere udbrud fra kometer; Ikke bare hvordan de ser ud, men også hvorfra på overfladen de stammer, hvordan de brød ud og så videre.
Dermed har man kunnet klassifisere udbrud i kometer i 3 grupper;: type A, B og C, afhængigt af deres varighed, størrelse og udseende.
Den største begrænsning i observationerne er at udbruddende er kortvarige og derfor kun optræder på et enkelt billede, så man ikke med sikkerhed ved hvor i processen de er: Om de lige er brudt ud, eller hvordan. Men man har kunnet konstatere at de tynde jets, typisk kommer fra periferien af kernen, i modsætning til de bredere udbrud
Rosetta kredser stadig om komet 67P/Churyumov–Gerasimenko mens den er på ved ud i det yderste solsystem. Om kort tid regner ESA derfor med at miste kontakten til sonden, når den ikke længere får strøm nok fra solcellerne. For at få det meste ud af sonden vil den derfor nu gå længere ned mod kometen, for til slut d. 30 sept at styre ned i et særligt aktivt område kaldet Deir el-Medina som ligger "på halsen" til den mindste af komet 67Ps kerner. Dermed man få nogle fantastiske nærbilleder og data af et af de mest interessante områder på kometen.
Rosetta sonden som kredser om komet 67P/Churyumov–Gerasimenko, havde oprindeligt en lander - Philea med, som sidste år landede på kometen. Desværre landede den i skyggen af en klippe, så den ikke fik strøm, så man derfor mistede kontakten til den.
Men nu hvor Rosetta er kommet tættere på kometen, har ,man genfundet den tabte lander, på Rosettas billeder.
Rosetta sonden har sendt et hav af billeder og data tilbage sin bane om komet 64P. Analyser af disse data har nu afsløret et markant udbrud 19 februar. Billederne viser endda helt præcist hvor på kometen udbruddet stammede.,