Kometer


Rosetta sonden har nu kredste over 2 år om komet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Det begyndte med at den fløj kometen i møde mellem Mars og Jupiter, for derefter først at flyve parallelt med den, gå i kredsløb om den, og derefter cirkle tættere og tættere på den.
Se 'Rosetta’s journey around the comet'
ESA's Rosetta sonde er nu tættere på komet 67P/Churyumov–Gerasimenko's kerne end nogen sinde før: Kun 12,8km over kometen, var den da den tog dette billede sidste uge.

Opløsningen på billedet er 1,8m/pixel, og hele billedet viser et ca. 2,4 km udsnit af kometkernen.(Klik på billedet for fuld størrelse)
 Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko
Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko

Vi har ike for vane at "bare at vise flotte billeder", men dette billede er så enestående og flot at vi bare måtte vise!

på sletten i venstre side af billedet, kan man se en klippeblok, og et spor som tydeligt viser hvordan det er trillet og hoppet henover den støvede overflade. Øverst tv er en "bjergkam" med tydelige kratre .. men ikke normale kratre, men derimod eksplosionskratre, som om den var sprængt indefra!.

Kilde: ESA Week in images
Komet 67P's overflade
Komet 67P's overflade
Rosetta sonden ankom til komet 67P/Churyumov-Gerasimenko d.6 august 2014, som den dermed nu har tilbragt 2 år om. Billedet her er et af de seneste nærbilleder af kometen. Sidste år ved denne tid var Rosetta i et sikkert kredsløb 2-300km over kometen, mens den nu kun er 6,8km over dens overflade og dermed kan tage langt mere detaljerede billeder. Billedet her har en opløsning på kun 0,7m/pixel!Se Comet on 6 August 2016 – NavCam hos ESA
Komet C/2014 S3 ligner en asteroide
Komet C/2014 S3 ligner en asteroide
For 2 år siden fandt man en overraskende komet der besøgte os fra Oort kometskyen; En komet uden is eller hale!. Dermed ligner den mest af alt en astereoide.

Nye studier af den viser at dens sammensætning svarer til andre af de "oprindelige" himmellegemer fra Solsystemets dannelse, og at den dermed kan lære os om hvordan Jorden blev til.

Se
Ring af kometer om nydannet stjerne
Ring af kometer om nydannet stjerne
Studier af en ring af kometer om stjernen HR 8799 og dens kendte planeter, viser at enten har planegterne flyttet sig siden de blev dannet, eller også gemmer der sig endnu en planet indenfor kometbæltet.
Kometskiven som er 150-200AU (x Jordens baneradius) skyldes en storm af kollisioner mellem kometlegemer om stjernen.

'Cometary Belt around Distant Multi-planet System Hints at Hidden or Wandering Planets' fra RAS